When Two Homes Become One

When Two Homes Become One


Very functional and rational residences operate the hazard of searching a tiny banal, but not when Austin Maynard Architects are included. In their ‘RaeRae House’, the observe established out to problem this perception, making a simple dwelling that continues to be entire of artistic thrives, and unforeseen aspects. 

The purchasers to begin with prepared to renovate and lengthen their solitary-fronted Fitzroy North terrace, but when the home future doorway arrived up for sale, they made a decision to obtain it and merge the two. This second residence was exceptionally rundown and needed demolishing, but since of a heritage overlay, the street frontage was retained. 

Austin Maynard Architects created a glazed walkway concerning the heritage buildings, to unite the two properties and serve as the front door. Rather than only extending both equally structures backwards in a linear kind, the addition was devised along the southern boundary with individual zones for living, mom and dad, and the 3 youngsters. ‘Living areas encounter the sunny northern back garden, when storage and providers are to the south. Reorienting the property alongside the southern boundary maximises passive photo voltaic attain and guarantees a sunny backyard with minimum shadow, perfect for Melbourne’s local weather,’ suggests Austin Maynard Architects director, Andrew Maynard.

The most unique component of this venture is the new zig zag roof that rises at seemingly random intervals. This roof form is in fact hugely contextual, with each and every rise and drop meticulously deemed to minimise overshadowing and visible bulk. This roofline is most seen from the rear laneway, where by the residence intentionally engages with the street by using direct entry, substantial openings and home windows.

The roofline and diverse facades give the impact of this venture being quite a few individual structures, but it is essentially the one cohesive house. Both equally the existing terrace homes have been remodeled, with one now a self-contained guest suite with a different entrance, and the other a dwelling place of work and back garden shed. 

Though this house originally seems practically whimsical with its mountain-scape profile, director of Austin Maynard Architects, Mark Austin, explains that ‘logic, purpose and rationality’ are the cornerstones of its layout. He says, ‘Initially it seems to be a fanciful design and style – an architectural mountain assortment – but at its main the property is responsive and strategic.’



Source backlink