An 1850s Horse Stable Turned Stunning Guest House

An 1850s Horse Stable Turned Stunning Guest House


There aren’t many visitor homes with the architectural pedigree of this venture by Renato D’Ettorre Architects!

This two-storey building is just one particular factor of a greater Surry Hills house (you can see the major house in this article) with origins dating again to the mid 19th century. 

Heritage information reveal the 1850s composition was initially a horse stables owned by a taxi proprietor. It afterwards turned a boarding home in 1894, then in 1993 was transformed into a industrial workplace. 

When Renato D’Ettorre Architects have been engaged to renovate the developing, they uncovered the unique character of the previous stables had been dropped around its a lot of life. Their intention was to rebuild and restore the stone framework with regard to its historical past, though implementing a absolutely contemporary design. Needless aspects and ornamentation ended up taken out to honour the authentic setting up and encourage a very simple way of residing. 

New products released into the guest house this kind of as Carrara marble, red brick and oak all complement the present sandstone. ‘The sandstone has a fragile golden colour and is beautifully receptive to the daylight that enters by way of the new substantial skylight,’ says Belinda Brown, interior designer at Renato D’Ettorre Architects. ‘It generates a wonderful high quality of uniform daylight gentle that is equally warm and joyous.’

Just one of the only contrasting attributes is the new metal staircase, which Belinda deliberately created to be a focal component. ‘Generating visual richness to an in any other case pure and modest interior, the structure and fabrication of a winding staircase of open metallic treads produces a striking, weightless, summary and modern day pure structure which is in stark contrast to the rustic structure,’ claims Belinda. 

The floor floor of this guest home presents an ideal leisure space, notably in the hotter months. Staying situated future to the property’s concrete plunge pool area and courtyard, this is where by you’ll uncover the homeowners internet hosting lively social gatherings and extended summer season lunches. It is like a non-public Italian villa, suitable in the coronary heart of Surry Hills.

See far more jobs by Renato D’Ettorre Architects right here. 



Source url